Jak šetrně vyčistit rychlovarnou konvici zvenku i zevnitř

Rychlovarná konvice potřebuje stejně jako další domácí spotřebiče naši – aspoň občasnou – péči. Jak konvici rychle a jednoduše vyčistit?

Čištění vnitřku: Vyprovoďte vodní kámen z konvice

Největší škodu na rychlovarné konvici páchá vodní kámen. Necháváte vodu v konvici po celý den? Pak musíte spotřebič čistit o to častěji. Pokud se navíc potýkáte s tvrdou vodou, tvoří se kámen skoro před očima. Jeho vrstva prodlužuje dobu potřebnou k ohřátí vody. V extrémním případě hrozí až riziko přehřátí a nevratné poškození spotřebiče. Kousky vodního kamene se ze stěn navíc mohou odlupovat a dostat se do vody, kterou si zaléváte ranní kávu.

Jak se vodního kamene účinně zbavit?

Kyselina citrónová

Účinnou zbraní proti vodnímu kameni je kyselina citrónová. K rychlovarné konvici i životnímu prostředí je naprosto šetrná. Stačí do konvice nalít vodu až po rysku, přisypat lžíci kyseliny citrónové a nechat povařit. Roztok pak nechte aspoň hodinu působit. Konvici propláchněte a ještě minimálně jednou v ní povařte čistou vodu, aby se vyplavily všechny zbytky nečistot.

Ocet

Opět stačí do konvice nalít vodu s octem v poměru 1:1 a povařit. Roztok ponechte v konvici až do druhého dne. Následně zbytky usazenin ještě setřete houbičkou nebo starým zubním kartáčkem. Pro jistotu ještě jednou povařte v konvici plnou várku čisté vody.

Speciální čističe

V drogeriích a specializovaných obchodech seženete také speciální čističe rychlovarných konvic. K dostání jsou tekuté přípravky i čističe ve formě tablet. Co se týče účinnosti, není mezi nimi velký rozdíl. Většinou jsou vyrobeny na bázi již zmíněné kyseliny citrónové či sody s přídavkem chemických přísad.

Jak se bránit proti vodnímu kameni?

Usazování vodního kamene bezpečně zabráníte vyléváním přebytečné vody. Stačí po každém zalití kávy či čaje vylít nevyužitou vodu do dřezu a nechat otevřenou konvici pořádně proschnout. Vodní kámen se přestane tvořit a vy ušetříte čas, který byste strávili dalším čištěním konvice.

Čištění povrchu konvice

kitchenaid-konvice-2

„Rychlovarka“ už je zevnitř jako nová? Výborně. Teď ještě setřít zvenku od prachu a mastnoty. I ty se totiž mohou dostávat do vody a ovlivňovat její chuť a kvalitu. Jak na to?

  • Ocet – výborný i k vyčištění vnější části konvice. Stačí namočit obyčejnou houbičku na nádobí do octa a vyčistit povrch. Veškeré nečistoty a usazeniny rázem zmizí.
  • Jar – nemáte ocet? Nevadí. Použijte místo něj teplou mydlinkovou vodu. Nezapomeňte nakonec setřít povrch konvice jen čistým hadrem namočeným v horké vodě.
  • Profesionální čistič na nerezové povrchy – nerezové rychlovarné konvice nejrychleji ošetříte sprejem na kovové povrchy. Stačí nastříkat, chvíli počkat a setřít vlhkou houbou. Konvice jako nová. Sprej navíc zanechá ochranný voděodolný film.

Nezapomeňte při čištění konvice ani na podstavec – pozornost věnujte hlavně nečistotám v místě kontaktu mezi dnem konvice a zdrojem napájení.

TIP: Čističe na nerezové povrchy se hodí i k čištění sporáků, trub, lednic, varných desek, grilů nebo digestoří. Zkrátka povinná výbava každé kuchyně.