Slavná dýňová polévka Hokkaidó 2× jinak

Podzim bez dýňové polévky si už ani neumíme představit. Lahodná dobrota rozehřeje tělo i chuťové pohárky. Ne nadarmo patří v Anglii, Americe i Švýcarsku k oblíbeným slavnostním pokrmům.

Jak vybrat správnou dýni na vaření?

Zeleninové dýně Hokkaidó dorůstají až gigantické velikosti, ale pro vaření bohatě stačí menší plody o poloměru cca 10–40 cm. Vybírejte těžší kusy. Získáte tím jistotu, že budou plné lahodné dužiny a ne semínek. Zralou dýni poznáte podle suchých prasklinek na stonku a tvrdší, matné slupky. Pokud to jde, sáhněte po plodech s hladkým, nepoškozeným povrchem.

Základní recept na dýňovou polévku

Receptů na polévku z dýně se každý podzim vyrojí spousta. Můžete samozřejmě přidat celou řadu dalších surovin, tento základní recept ale nikdy nezklame:

Ingredience pro 4 osoby:

  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • Sůl, pepř a chilli na dochucení
  • Trocha zakysané smetany a pár dýňových semínek na ozdobení

Postup:

  1. Dýni umyjte, rozpulte a oloupejte. Pokud má hladkou, nepoškozenou slupku, loupání klidně vynechte – slupka vařením změkne a rozmixujete ji i s dužinou.
  2. Dužinu nakrájejte na větší kostky, přesuňte do hrnce, zalijte vývarem a vařte doměkka zhruba 30 minut.
  3. Zalijte smetanou, promíchejte a dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli.
  4. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.
  5. Hotovou polévku ještě chvíli prohřejte.

Polévku podávejte zdobenou kopečkem zakysané smetany a dýňovými semínky. Pokud máte, přidejte také pár kapek dýňového oleje pro lepší trávení.

TIP: Víte, že existují také bezdrátové tyčové mixéry? Po dobití s nimi můžete pohodlně pracovat kdekoli, i bez dosahu zásuvky.

dynova-polevka-2

Polévka z pečené dýně

Pečením získá dýně nový chuťový rozměr, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Příprava trvá jen zhruba o 10 minut déle než základní recept. Ingredience na 4 porce zůstávají stejné.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni omyjte, rozpulte, zbavte semen a rozkrájejte na kousky.
  3. Vyskládejte je na plech a zakápněte olivovým olejem. Doporučujeme použít pečicí papír.
  4. Pečte doměkka asi 40 minut.
  5. V hrnci si zatím připravte vroucí vývar a dýni do něj po upečení opatrně přesuňte.
  6. Vše najemno zpracujte ponorným mixérem a dochuťte solí, pepřem a chilli.
  7. Na závěr zlehka vmíchejte smetanu a ještě chvíli prohřejte.

Čím dýňovou polévku ozvláštnit?

Možností je spousta. Mezi nejoblíbenější patří:

Bylinky:

  • Česnek
  • Zázvor
  • Fenykl
  • Bazalka
  • Muškátový oříšek
  • Kurkuma
  • Kari

Ovoce, zelenina a luštěniny:

  • Pomeranč
  • Jablko
  • Kokosové mléko
  • Mrkev
  • Červená čočka
  • Brambory

„Masožravci“ neudělají chybu ani s opečenou slaninou, nebo pikantní klobáskou.

A jak máte dýňovou polévku nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku..

TIP: Zkuste i další nízkokalorické polévky. Třeba z mrkve nebo brokolice.