Jak připravit to nejlahodnější cappuccino

Šálek teplého cappuccina s našlehanou pěnou zpříjemní i ten nejzamračenější den. Pokud se vám nechce chodit do kavárny, nemusíte. Dobrotu plnou mléčné pěny si můžete připravit i doma.

Kde se cappuccino vzalo?

První zmínky pocházejí z 18. století od našich jižních sousedů z Rakouska. V proslulých vídeňských kavárnách tehdy nabízeli nápoj s názvem „kapuziner“. V té době se ještě cappuccino míchalo s cukrem a smetanou. V podobě, v jaké jej známe dnes, se objevilo v Itálii o století později. Tamní baristé postupně nápoj vyšperkovali, a dali tak vzniknout jemnému, krémovému cappuccinu s mléčnou mikropěnou.

Příprava cappuccina krok za krokem

 Co budeme potřebovat:

  1. kvalitní zrnkovou kávu (100% arabica nebo směs arabicy a robusty),
  2. mlýnek na kávu,
  3. kávovar (pákový, nebo automatický s tryskou na páru ke šlehání mléka),
  4. plnotučné mléko,
  5. nerezovou konvičku na mléko (pro 1-2 cappuccina postačí konvička o objemu 0,5 l),
  6. širší porcelánový šálek na cappuccino o objemu 150-180 ml (předem nahřátý).

1. Základ cappuccina: klasické espresso

Správné cappuccino tvoří z 1/3 espresso, z 1/3 mléko a z 1/3 mléčná pěna. Nejprve dejte vychladit mléko do lednice. Mléčná pěna se vám pak bude lépe připravovat.

Základem cappuccina je kvalitní espresso připravené z čerstvě namleté kávy. Na jeden šálek odvažte dle chuti 7-10 gramů zrnkové kávy a umelte ji najemno. Vložte do kávovaru a zkontrolujte, zda se v ní nevytvořily hrudky. Pokud by se tak stalo, voda by kávou protékala nerovnoměrně.

Náš tip! Doporučujeme mlýnky na kávu s pomalým mletím. Zachovávají plnou chuť i vůni.

2.   Jak vykouzlit mléčnou pěnu

Než se espresso v kávovaru připraví, našlehejte mléko. Konvičku plňte vždy maximálně do poloviny. Trysku ponořte asi centimetr pod hladinu mléka, konvičku lehce nakloňte a spusťte trysku. Jakmile vás začne konvička pálit do dlaní, je pěna hotová.

Několikrát klepněte s konvičkou o stůl, aby zmizely větší bubliny, a párkrát s ní zakružte. Mléčná pěna pak bude krásně hladká a lesklá. Nyní už ji stačí jen nalít opatrně do espressa a máme hotovo. Cappuccino má teď tu správnou teplotu k pití a nehrozí, že byste si o něj spálili jazyk.

Náš tip

S kávovarem KitchenAid Artisan se speciální tryskou zvládnete připravit stejně dokonalou bohatou pěnu jako pravý barista. Navíc vám nahřeje až 6 šálků na espresso na správnou teplotu k podávání.

Příprava toho nejlahodnějšího cappuccina je o cviku. Pokud se vám to napoprvé nepovede, nezoufejte. Příště bude zase o něco lepší.