Kuchyňský robot KitchenAid Artisan – 12 kilo šikovného železa

Zvažujete koupi šikovného robota KitchenAid? Požádali jsme foodblogerku Janu z Muffinarium.cz o její názor na tohoto pomocníka, s nímž téměř denně pracuje.

Šlehat, míchat, hníst. Inu, naše babičky to všechno zvládaly ručně. A nestěžovaly si. Ale doba pokročila a kdo dneska nemá doma kuchyňského robota, na kynuté těsto si radši ani netroufne. Přitom stačí nasadit hnětací hák, zapnout nejstylovějšího robota na trhu a během těch 10 minut si v klidu vypít kávu. S čím vším vám doma ještě kuchyňský robot KitchenAid Artisan pomůže?

Co je kuchyňský robot KitchenAid Artisan?

V tomto textu si představíme základní verzi kuchyňského robota KitchenAid Artisan. Pro mě se jedná o skoro 12 kilo lásky na první pohled. Bez nadsázky. KitchenAid je těžký, avšak elegantní a krásný, kuchyňský robot. Laik by při prvním ohledání asi řekl, že to je obyčejný mixér. Ale to není tak úplně pravda. Jeho kila ho činí velmi stabilním a to i ve chvíli, kdy mu zadáte poměrně těžký úkol – připravit třeba dokonalé těsto na vánočku nebo chleba. Mimo jiné je i tuze krásný a zakoupíte ho snad v každé barvě, jakou si vysníte.

Kromě základních funkcí (míchat, šlehat, hníst) umí také namlít maso, odšťavňovat ovoce, tvarovat těstoviny nebo připravit dokonalou zmrzlinu. O jeho skvělém příslušenství si ale povíme až někdy příště.

Co najdete v krabici?

Základní verze zahrnuje tělo kuchyňského robota, nerezovou mísu s plastovou krytkou (slouží i jako nálevka), balonovou metlu pro šlehání, hnětací hák a plochou metlu na krémy. Základní výbava jako taková je pro začátek dostačující. Ale garantuji vám, jak si ho jednou osaháte, budete ho chtít využít trochu víc a začnete okukovat i příslušenství.

Elegantní a těžké tělo s parádním výkonem

Robot samotný má motor s výkonem 300 W a 6 rychlostních stupňů. V překladu to znamená, že toho s ním ušleháte nebo uhnětete opravdu hodně. Na druhou stranu je vlastně docela tichý i při vysokých otáčkách (samozřejmě, že rámusí, ale ne tolik, jako klasický ruční šlehač). Kapacita stroje, např. pro hnětení těst, je okolo 1 kg mouky. Co se stane, když neposlechnete instrukce, nevím. Já svého robota nezatěžuji nad pokyny výrobce.

Mísa a metly hnětací, míchací a šlehací

prislusenstvi-robot-kitchenaid

Velká nerezová mísa s uchem s objemem téměř 5 litrů je naprosto parádní. Ráda a často ji využívám i na jiné vaření. Skvělá je třeba na přípravu těsta na palačinky, které ze zvyku pořád míchám ruční metličkou, nebo na těsto na muffiny, které se naopak šlehat nesmí. Lze ji samozřejmě mýt v myčce. Sama bych, díky svému pečení, využila klidně dvě. Dokoupit další není problém. Navíc lze koupit kromě nerezové i skleněná průhledná či matná, nebo nejnověji i krásná keramická mísa.

Co už tak parádní není, je plastový kryt a současně nálevka, která je součástí balení. Nemám pocit, že by plnil dobře svou funkci a většinu času mi jen překáží ve skříňce.

Hnětací hák vás pravděpodobně nemá čím překvapit. Jedná se o standardní kus, který velmi dobře odvádí svou práci. Jiná liga je ovšem velká balonová metla, která je na šlehání např. vaječných bílků mnohem vhodnější než obyčejný dvoumetlový ruční šlehač. Jinými slovy, chystáte-li se pokořit třeba makronky, bez kvalitního robota s takovouto metlou to ani nezkoušejte.

Báječným pomocníkem, třeba na máslové krémy je plochá metla určená právě na přípravu různých krémů. Využívám ji třeba i na důkladné promísení suchých ingrediencí.

Jeho zásadní výhody

  • Je těžký, nepřevrhne se, při práci nenadskakuje
  • Bravurně uhněte i těžká kynutá těsta, třeba na vánočku
  • Je velmi výkonný a vydrží v zápřahu dlouho
  • Na výběr je spousta úžasných barev
  • Je to krásný designový doplněk do kuchyně

Jeho nevýhody

  • Vysoká cena, která je ještě závislá na momentálním kurzovním převodu měn
  • V základní ceně je jen jedna mísa. Mně by se hodily alespoň dvě
  • Plastový kryt/nálevka je celkem zbytečný
  • Špatně se mi udržuje „ta věc, na kterou se nasazují metly“
  • Manipulace je kvůli váze složitá. Nejlepší je, když robot stojí v kuchyni na jednom místě a nemusíte ho často přemisťovat

Doporučila bych vám ho? Jednoznačně ano! Nevýhody jsou vlastně jen takové kosmetické „vady“. Svou kuchyni si bez něj už nedovedu představit.

Za recenzi děkujeme Janě z Muffinarium.cz