Jak vyčistit troubu

Čištění trouby pro většinu z nás představuje noční můru. Existuje však několik fíglů, které nám tuto otravnou práci usnadní. Další možností jsou šikovné trouby se samočištěním pyrolýzou nebo funkcí Smart-Clean.

1.  Skleněná dvířka trouby

Na skleněná dvířka v žádném případě nesmíme brát tekutý písek nebo prostředky obsahující ostré částečky. Mohly by sklo poškrábat.  Na poničeném povrchu se pak nečistoty usazují o to více. Jak tedy čistit?

Přizvěte na pomoc prášek do pečiva. Postačí rozmíchat 1 pytlíček v litru teplé vody. Směs naneseme na sklo trouby a necháme působit 30 minut. Mastnotu pak snadno odstraníme houbičkou.

Náš tip: Vyzkoušejte speciální hadřík s mikrovláknem. Nepoškrábe žádné plochy – nerezové ani skleněné. Přitom účinně čistí i bez použití chemie.

2.  Vnitřek trouby

K čištění samotné trouby můžete využít buď koupené čisticí prostředky, nebo pomocníky, které najdete běžně doma:

  • Teplá voda – při menším zašpinění

Na dno trouby umístíme misku s vařící vodou a troubu zahřejeme na 50 stupňů Celsia. Vzniklá vlhkost povolí nečistoty a ty pak lze snadněji setřít.

  • Sůl – účinné řešení i pro nánosy mastnoty

Na dno nasypeme sůl a troubu zapneme na 200 stupňů Celsia. Sůl zhnědne a odstraní veškerou mastnotu. Zbytky soli pak stačí vyjmout a povrch setřít houbičkou na nádobí.

  • Jedlá soda a vinný ocet – tip našich babiček

V misce smíchejte jedlou sodu s vodou. Vzniklou pastou potřeme celý vnitřek trouby a necháme působit 12 hodin. Poté vezmeme vlhký hadřík a zaschlou sodu setřeme. Vinný ocet nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a nastříkáme na místa, kde ještě zůstaly zbytky jedlé sody. Nakonec všechny nečistoty setřeme hadříkem.

Náš tip: Pokud nevěříte babským radám, zkuste odmašťovací sprej s profesionálním složením WPro. Odstraňuje odolnou mastnotu z horkých i vychladlých povrchů trub.

3.  Mřížka

Mřížku z trouby stačí vyndat a odmočit v horké vodě, do které přidáme prostředek na mytí nádobí a citronovou šťávu. Mřížku můžete takto máčet několik hodin, nebo sáhnout po odmašťovacím spreji. Usazeniny povolí a mřížka bude jako nová.

Samočištění pyrolýzou

Pokud hodně pečete a grilujete, ale čištění trouby vás nebaví, zvažte investici do pyrolytické trouby. S funkcí pyrolýza se trouba zahřeje na teplotu 500 stupňů Celsia a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten pak jednoduše setřete hadříkem. Při tomto automatickém způsobu čištění ušetříte spoustu práce a času.

SmartClean™ a automatické čištění párou

Funkce SmartClean™ funguje na podobném principu. Vnitřek spotřebiče včetně dvířek jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který umožňuje čištění párou. Do trouby stačí vložit nádobu s 250 ml vody, zapnout příslušný program a po skončení celého čisticího cyklu pouze setřít zbylé nečistoty.

Technologie StarClean™

Ještě dál jde potom technologie StarClean™, kde nemusíte u čištění asistovat vůbec. Díky speciálnímu 3vrstvému vnitřnímu povrchu se trouba po spuštění funkce automaticky vyčistí – a to během 35 minut a bez použití jakýchkoliv prostředků.

Příslušenství pro snadné čištění trub

Moderní typy trub nabízejí také speciální příslušenství, které vám usnadní pečení i následnou údržbu. Jedná se například o teleskopické výsuvy, díky kterým se vám bude lépe manipulovat s plechy, doplňkové mřížky či speciální utěrky.