Jak vybrat pračku? Řešte nejen značku

Prádlo vám vypere každá, ale výsledky se mohou výrazně lišit. Pokud se nechcete trápit s pomačkaným oblečením, nebo hroutit z účtů za energie, vybírejte pračku s rozvahou.

Co vás zajímá při výběru pračky:

  • 3 základní otázky
    • Hloubka
    • Šířka
    • Typ plnění
  • 7 klíčových parametrů
    • Kapacita bubnu
    • Velikost a otevírání dvířek
    • Počet otáček
    • Hlučnost
    • Energetická třída
    • Typ ovládání
    • Programy a funkce
  • Výběr značky

3 základní otázky, když řešíte, jakou vybrat pračku

Základní rozhodovací otázky vycházejí hlavně z dispozic bytu. Díky nim zaměříte pozornost jen na vhodné modely. Výběr pračky pak nebude tak složitý.

Do porovnávání jednotlivých modelů se pusťte až poté, co si uděláte jasno v následujících otázkách:

1.   Jaká je ideální šířka pračky pro vaši domácnost?

Pečlivě změřte prostor, který máte doma k dispozici. Zjistíte, jakou pračku potřebujete: jestli úzkou, nebo v pohodě umístíte i běžnou. Klasická šířka pračky je 60 cm, úzké pračky jsou široké jen 40 nebo 45 centimetrů – lépe se tak vejdou do menších koupelen.

2.   Jakou hloubku vybrat?

Se šířkou souvisí i hloubka spotřebiče. Běžné modely jsou hluboké 60 cm, ale existují i tzv. SLIM verze, které bývají kratší – třeba 50, 45, 40 nebo dokonce 33 cm. Pokud preferujete přední plnění bubnu, nezapomeňte při plánování zohlednit i potřebný prostor pro otevírání dvířek.

TIP: Výška pračky ve většině domácností problém nebývá. Počítejte zhruba s 85 cm.

3.   Vyhovuje vám více přední nebo vrchní plnění?

Pračky s horním plněním bývají ve srovnání s běžnými předem plněnými modely užší. Hloubku ale mívají stejnou, pokud nejsou v provedení SLIM. Výhodou vrchem plněných praček je, že nevyžadují tolik ohýbání a nemusíte jim v koupelně vyčlenit další místo na dvířka.

Pračky s předním plněním zase mívají lepší stabilitu a můžete na ně postavit s pomocí mezikusu sušičku, nebo je vestavět do kuchyňské linky či koupelnového nábytku.

7 vlastností, na které se při výběru pračky zaměřit

Zodpovězením 3 základních otázek to bohužel nekončí, ale spíš začíná. Při řešení otázky jakou pračku si pořídit, zohledněte ještě těchto 7 kritérií:

1. Kapacita bubnu

Kapacita bubnu označuje, kolik prádla můžete najednou vyprat. Množství prádla se pohybuje od 3 kg u menších modelů až po 12 kg u větších. Klasická 5kilová náplň přitom pokryje potřeby páru, pro 4členné rodiny jsou pak vhodnější modely, které pojmou najednou 7 nebo 8 kilo prádla.

TIP: Potřebujete pračku s objemným bubnem, která ustojí i hotelový provoz? Podívejte se na poloprofesionální pračky.

2. Otevírání dvířek a šířka otevíracího úhlu

Je důležité, aby se dvířka pračky otevírala lehce a hladce. U předem plněných modelů se zajímejte kromě otevíracího mechanismu navíc i o šířku otvíracího úhlu, tedy jak moc doširoka jdou dvířka otevřít. Ideální je, když má pračka otevírací úhel alespoň 120 stupňů. Prádlo se vám tak bude snadno vkládat i vyjímat.

otevirani-bubnu-pracky

TIP: Například pračka s horním plněním Whirlpool TDLR 70230 ZEN nese označení Soft Opening, které značí tiché a pohodlné otevírání i dovírání dvířek.

3. Počet otáček

Nechcete, aby z prádla po vyndání ještě kapala voda, ale aby naopak velmi rychle doschlo? Pak byste měli sledovat, jak vysokých otáček pračka dosahuje během fáze odstřeďování. Většina praček se pohybuje v rozmezí od 800 až po 1800 otáček za minutu. Jen pozor, většinou platí, že čím sušší prádlo, tím náročnější žehlení.

4. Hlučnost

S předchozím bodem souvisí většinou i hlučnost spotřebiče. Mnoho moderních modelů je ale vybaveno technologiemi, které zajistí tichý provoz i při vysokých otáčkách. Například pračky s technologií ZEN vás nebudou doma rušit, ani když budete prát v noci.

5. Energetická třída

Dříve nesly pračky v závislosti na své energetické náročnosti označení A až G. Dnes už se ale u nás nesmějí prodávat pračky s nižší energetickou třídou, než je A+. Čím více plusů se za písmenkem nachází, tím úspornější daný model je. Vysoká třída vám ve spojení s technologií 6. smysl přinese až 70% úsporu vody a energie.

6. Srozumitelnost ovládání

Ovládání pračky by mělo být jednoduché a intuitivní tak, abyste hned věděli, co zmáčknout, a nemuseli hodinu studovat návod. I symboly na pračce musí být srozumitelné a jasné. Když jsou pro vás obrázky matoucí, budete hledat manuál pokaždé, když budete chtít vyzkoušet jiný program, než používáte běžně.

7. Programy a funkce

Dobře sestavené programy a pomocné funkce usnadní spoustu práce. Pračky s 6. smyslem například nastaví optimální parametry praní za vás. Spotřebujete tak jen tolik energie, kolik je nezbytně třeba. Velmi praktická je i možnost odloženého startu, díky které můžete prát, zatímco jste třeba v práci. Popularitě se těší i funkce FreshCare, která prádlo provzdušní na konci cyklu, takže se nepomačká a bude se vám krásně snadno žehlit.

Jakou značku pračky?

Moderní spotřebiče nabízejí podobné funkce i výkon. Srovnání praček se liší jen v detailech. Například pračky Whirlpool nabízejí šetrné praní barevného prádla při velmi nízké teplotě, pračky Hotpoint zase speciální programy pro jemné prádlo, sportovní oblečení a obuv, džíny nebo vlnu. Pračky Indesit také ovládají až 16 programů. Úsporné režimy Eco Time a Energy Saver navíc spoří třetinu času i vody oproti běžným pračkám.

Pořád váháte, jakou koupit pračku pro vaši domácnost? Neváhejte nás kontaktovat.