Jak vybrat myčku nádobí? 5 otázek, které vám pomohou v rozhodování

Tolik typů, velikostí, barev a funkcí… Člověk aby si bral pomalu dovolenou, když chce vybrat tu správnou myčku nádobí. Našich 5 otázek vám pátrání po ideálním modelu výrazně usnadní.

Obsah článku:

  1. Jak vybrat správný rozměr myčky
  2. Jak velkou kapacitu potřebujete
  3. Volně stojící vs. vestavná
  4. Tipy pro kuchyně spojené s obývákem
  5. Náklady na vodu a energie

1. Jak velký rozměr myčky si můžete prostorově dovolit?

Základní otázka zní: Kolik centimetrů z kuchyňské linky můžete věnovat myčce? Podle toho zjistíte, jestli se máte ve svém výběru soustředit na úzké myčky, které mají 45 cm, nebo si můžete dovolit klasickou myčku nádobí se šířkou 60 cm.

V malé kuchyňce, ve které nejde vyčlenit na spotřebič ani centimetr, může být řešením stolní myčka. Umístíte ji jednoduše na pracovní desku jako třeba mikrovlnku.

2. Kolik sad nádobí běžně používáte?

V základu existují 4 velikosti myček – na 4, 9, 12 a 14 sad nádobí. Dnes už ale najdete i modely, které jich pojmou třeba 5 nebo 15. Jedna sada přitom obsahuje:

  • Hluboký talíř
  • Mělký talíř
  • Dezertní talířek
  • Šálek
  • Podšálek
  • Příbor

mycka3

Při výběru myčky ale nezapomeňte zohlednit i hrnce a další nádobí, které se do počtu sad nezapočítává. Pekáč od oběda nebo salátová mísa mohou kapacitu myčky podstatně zmenšit.

Důležité přitom není, kolik sad nádobí doma máte, ale kolik jich běžně najednou využíváte.

3. Jaká myčka nádobí se hodí do vaší kuchyně – volně stojící, nebo vestavná?

Dále rozhodněte, jestli chcete spotřebič vystavit v kuchyni na odiv, nebo schovat za kuchyňská dvířka. V prvním případě zvolte volně stojící myčku, v druhém vestavný model, který nemá ovládací panel vpředu.

Vestavné myčky mají tlačítka umístěná v horní části dvířek tak, abyste při jejich otevření mohli snadno nastavit libovolný program.

Při hledání vhodného místa v kuchyni pak myslete na to, že ať zvolíte jakýkoli typ, ideálem je umístit myčku co nejblíže u dřezu.

4. Máte kuchyň propojenou s obývákem?

Pokud máte kuchyň propojenou s obývacím pokojem, může vás provoz myčky rušit. Proto zohledněte i hlučnost spotřebiče. Ta se udává v decibelech a běžně se pohybuje v rozmezí od 39 do 45 dB. Pokud myčku zapínáte především večer, sáhněte po tišším modelu, nebo si pořiďte myčku s funkcí odložený start. Snadno si pak nastavíte, aby se spustila třeba v době, kdy jste v práci.

5. Kolik vody a energie vás bude stát?

Při porovnávání myček sledujte také spotřebu vody, která se nejčastěji pohybuje mezi 10 a 16 litry na jeden cyklus. Nejmenším myčkám postačí i pouhých 6-9 litrů vody. Větším domácnostem se ale malá myčka nevyplatí, protože o to častěji musejí celý cyklus spouštět.

Neméně důležitá je i spotřeba elektrické energie. Nejlepší je hodnota A+++, která označuje nejúspornější myčky, úspornou variantou je i A++. S myčkami v horší třídě než „A“ byste se už ani neměli setkat. Pozornost věnujte také účinnosti sušení – volte ideálně třídu A.

Náš tip! Sledujte i jaké programy vybraná myčka nabízí – například ECO programy při nižší teplotě, nebo funkce 6. smysl, která automaticky rozpozná stupeň zašpinění, vám mohou ušetřit až několik set ročně. Na druhou stranu pozor - rychlé intenzivní programy nemusejí být tak úsporné, jak se může na první pohled zdát.

Ať už u vás nakonec vyhraje jakákoli myčka nádobí, nezapomeňte pečlivě vybrat také, kde ji koupíte.

AP Spotřebiče Whirlpool vám jako jedni z mála nabízejí i autorizovaný záruční a pozáruční servis. Rádi vám budeme k ruce po celou dobu životnosti vašeho přístroje.