Jak vybrat ledničku s mrazákem?

Vybavujete si domácnost, vaše původní chladnička už vám dosloužila, nebo ji chcete vyměnit za novou, úspornější? Poradíme vám, jaké parametry při výběru zohlednit.

1.   Design: Zabudovat, nebo ne?

Lednice plní v dnešní době i funkci estetickou. Zvláště v případě, kdy máte kuchyň propojenou s obývacím prostorem. Proto jsou stále oblíbenější vestavné spotřebiče, které lze lehce zakomponovat do kuchyňské linky. I volně stojící lednička ale může nadělat spoustu parády. V nabídce dnes již najdete všemožné designy od moderního až po retro i rozmanité povrchové úpravy – například lesklou černou nebo oblíbenou nerezovou.

2.   Typ a velikost lednice

Při rozhodování, který typ je nejlepší pro vaši domácnost, berte v úvahu rozměry kuchyně a počet osob, které budou spotřebič využívat. Nepsané pravidlo zní, že každý člen domácnosti potřebuje zhruba 50 l chladicího prostoru a 20 l prostoru v mrazáku. Podle velikosti vaší rodiny a prostorových možností se nabízejí tyto varianty:

  • Kombinovaná chladnička s mrazákem

Disponuje chladicí i mrazicí částí. Obě jsou odděleny a mají samostatné dveře.

  • Americká lednice

Máte-li velkou rodinu a zároveň i dostatek prostoru, bude pro vás ideální. 0ceníte 2křídlé dveře a oddělenou chladicí i mrazicí část s velkým objemem a přehlednými přihrádkami.

  • French door model

Nejmodernější typ kombinovaných chladniček s dvojím otevíráním v obou částech – celkem tedy 4 dvířky. Krom větší přehlednosti můžete jejich samostatným otevíráním ušetřit až 50 % energie.

3. Energetická náročnost a 6. smysl

Rodina značek Whirlpool uvádí na náš trh v posledních letech pouze chladicí techniku s energetickou třídou A+, A++ a A+++. Hlavní úspornou technologií je pak 6. smysl „Fresh Control“, která automaticky vyrovnává teplotu uvnitř spotřebiče a hlídá i ideální vlhkost 70 až 85 %. Správná teplota kolem 4 °C se tak po otevření obnovuje 5× rychleji než u běžných lednic. Čerstvost potravin se tím prodlouží až na 4násobek.

Pokud máte doma lednici starší 10 let, její provoz se vám značně prodraží. Za rok totiž můžete zaplatit až o několik tisíc korun více, než když si pořídíte lednici novou.

4. Doplňkové funkce moderních ledniček

Cílem moderních spotřebičů je usnadnit vám život – co do nákladů i práce. Proto neustále vyvíjejí nové a nové chytré funkce. Z těch hlavních vyzdvihujeme:

  • No Frost – beznámrazová úprava

Zabraňuje neustálou cirkulací vzduchu vzniku námrazy, a vy tak nemusíte lednici vypínat a odmrazovat.

  • Antibakteriální povrch a filtr

K povrchové úpravě interiéru spotřebiče se využívá speciální látka na bázi stříbra, která dokáže ničit bakterie a plísně. Ve spolupráci s firmou Microban® také vznikl unikátní vestavný aktivní filtr, který pohlcuje bakterie, chemické i mechanické nečistoty.  Potraviny tak vydrží déle čerstvé a vnitřek lednice nezapáchá.

  • Zásuvka Activ0° a možnost rozdílného nastavení teplot

Umožňuje delší skladování zejména masa a ryb při teplotě kolem 0 °C. Další výhodou je možnost rozdílného nastavení teplot jednotlivých přihrádek pro optimální skladování potravin v ledničce.

  • Dávkovač vody a ledu

Americké lednice často nabízejí automat na chlazenou vodu s výrobníkem ledu. Můžete si tak kdykoli načepovat studený nápoj a jediným stiskem tlačítka připravit osvěžující ledové kostky.

  • Technologie Fresh Oxygen

Prodlužuje čerstvost potravin tím, že sama aktivně vytváří svěží molekuly kyslíku. Zároveň tak až o 70 % omezuje tvorbu pachů.

  • Prázdninový režim

Sníží výkon ledničky, zatímco jste pryč. Funkce mrazničky se nezmění. Vy tak spoříte energii, a zároveň nemusíte před odjezdem spořádat všechny zásoby.

  • Dětský zámek

Zabrání zvídavým dětem v otevírání dveří lednice.

Značkové doplňky a příslušenství vám usnadní práci

Ke všem chladničkám u nás najdete i originální sortiment příslušenství a doplňků WPro. Šikovné protipachové filtry, speciální sáčky pro uchování ovoce a zeleniny, tvořítka na led i čističe prodlouží životnost vašeho spotřebiče.

Vybranou ledničku vám rádi dovezeme a nabídneme k ní záruční i pozáruční servis.