Jak vybrat indukční varnou desku?

Pomocí indukce uvaříte rychle a efektivně, s minimem provozních nákladů i bezpečnostních rizik. Oproti klasické sklokeramické desce vyniká o 30 % vyšší účinností. Jak vybrat nejlepší indukční desku pro vaši kuchyni?

Co se z článku dozvíte:

  •  Co je indukční varná deska
  • Připojení indukční desky
  • Výhody indukčního vaření
  • Srovnání indukce a ostatních typů ohřevu
  • Jak na údržbu
  • Nejlepší indukční varná deska do vaší kuchyně
  • Oprava indukční desky

Co je indukční varná deska

Varné desky dělíme podle typu využívané energie na elektrické a plynové. Elektrické desky s klasickými plotnami postupně nahrazují modernější typy ohřevu i povrchu – sklokeramika a indukce. U sklokeramiky sálají teplo elektrické spirály, které zespodu ohřívají desku a na ní položenou nádobu. Účinnost je cca 60% a chvilku trvá, než se povrch rozehřeje.

Indukce k ohřevu využívá magnetickou technologii. Elektromagnetické pole indukuje teplo, které okamžitě prostupuje dnem pánve. Samotná deska se ohřívá jen minimálně. Téměř veškeré teplo (cca 90 %) využije k ohřevu pokrmu. 2 litry vody přivede indukce k varu za cca 5 minut. Jedinou podmínkou je použití speciálního nádobí na indukci. Vhodný hrnec nebo pánvičku poznáte tak, že se na jejich dně udrží magnet.

Výhody indukčního vaření

  • Deska je ihned rozpálená a připravená  k akci
  • Kratší doba vaření
  • Až 90% účinnost a nízká spotřeba energie
  • Vyšší bezpečnost (deska rychle chladne)
  • Flexibilní vaření pro různé velikosti hrnců
  • Snadná údržba varné plochy

Srovnání indukce a ostatních typů ohřevu

 

Indukční deska

Sklokeramická deska

Plynová deska

Energetická efektivita

90 %

60 %

50 %

Spotřeba energie pro uvedení 2 litrů vody do varu

0,230 kWh

0,395 kWh

0,275 kWh

Čas chladnutí po skončení vaření

6 minut

14 minut

25 minut

 

Připojení indukční varné desky

Při zapojování indukční desky vás čekají dva kroky – příprava montážního otvoru do kuchyňské linky a zapojení do elektřiny. Minimálně druhý krok raději přenechte profesionálům. Desky jsou připraveny pro různá zapojení i různé typy elektrických obvodů. Chybným zapojením můžete poškodit nejen spotřebič, ale v horším případě i celé elektrické vedení.

Dopředu si zjistěte, jaké zásuvky váš byt či dům má. Ve starších bytech většinou najdete jen klasické 230V (1 fázové) zásuvky. Pak vybírejte mezi spotřebiči, které disponují funkcí Power Management 230 V. Některé desky mají doporučené třífázové zapojení. Tomuto požadavku je lepší vyhovět, abyste mohli vařit na plný výkon. V reálu deska využívá jen 2 fáze, 3. je vyhrazena pro troubu.

TIP PROFESIONÁLA: Pro indukční varné desky doporučujeme 25A hlavní jistič i 25A jistič přímo pro desku.

Jedna z výhod indukce: Jednoduchá údržba

Samotná varná plocha se téměř nerozehřívá. Jídlo se tak nespálí ani nepřilepí na skleněný povrch. Po vaření stačí desku otřít vlhkým hadrem. Zabráníte tak tvorbě map. Pro obnovu plného lesku stačí použít běžný přípravek třeba na sklo, nebo speciální čisticí sprej či krém.

5 kritérií pro výběr nejlepší indukční desky

Váháte, jaká indukční deska bude nejlepší pro vaši domácnost? Projděte si těchto 5 kroků:

1.   Velikost: 2, nebo 4 plotýnky?

Jak často a pro kolik lidí vaříte? Pokud jíte hlavně venku a nemáte děti, vystačíte si klidně se 2 plotýnkami. Potěší nižší pořizovací cenou a zaberou méně místa. Pokud vaříte častěji a v několika hrncích najednou, oceníte spíš klasické obdélníkové nebo čtvercové desky se 4 plotýnkami. Používáte-li velké hrnce například na zavařování, oceníte tzv. flexi-zónu. Flexi-zóna může fungovat buď samostatně pro víc hrnců s různým výkonem, nebo dohromady na velké ploše.

TIP: Nezapomeňte k desce rovnou vybrat i digestoř. Odsavač par musím mít minimálně stejné, nebo větší rozměry. Nechce se vám rozměry porovnávat? Vyberte už hotové sety spotřebičů v jednotném designu.

2.   Pořizovací náklady

  • Nejlevnější indukční varnou desku pořídíte už od 6 500 Kč, v nabídce rozbaleného zboží i levněji. Spotřebiče v této cenové kategorii nabízejí většinou základní funkce. Ohlídejte, aby deska měla časovač, kontrolku zbytkového tepla a dětskou pojistku.
  • Zlatá střední cesta se pohybuje mezi 9 000 a 12 000 Kč. Tyto modely už nabízejí i pokročilejší možnosti – například funkci Power Booster pro velmi rychlý ohřev.
  • Za nejdražší modely pak zaplatíte mezi 16 000 a 20 000 Kč. Ušetří vám čas i peníze díky vyššímu příkonu a 6. smyslu, který automaticky hlídá ideální výkon při různých typech vaření – od rozpouštění másla až po prudké smažení. Top modely nabízejí i speciální bezúdržbový povrch s úpravou proti otiskům prstů.

S cenou samozřejmě úzce souvisí i výkon desky. Čím vyšší, tím rychleji a levněji vaříte.

 

 

Levný model

Střední cesta

Top model

Max. výkon nejmenší plotny

1200/- W

1200/1800 W

1400/1800 W

Max. výkon největší plotny

2100/2500 W

2200/3200 W

2300/4200 W

 

Pro představu – hodnota 3 200 W už představuje vysoký provozní výkon. Při něm deska do 8 minut ohřeje hrnec na neuvěřitelnou teplotu až 630 °C.

3.   Ovládání a design

Moderní indukční desky nabízejí 2 nejčastější typy ovládání – buď klasické dotykové, nebo posuvné (tzv. slider). Oba typy ovládnete při vaření jedním prstem. Sledujte také, kde ovládání na desce leží. Buď klasicky vepředu, nebo po straně desky. Lepší spotřebiče nabídnou i textový grafický displej informující o průběhu vaření.

Z hlediska designu můžete volit mezi plochou s rámečkem a bez. Oblibě se těší rámečkové desky se zkosenými hranami. Rámeček může být jak kontrastní – například nerezový, nebo klasický černý.

TIP: Víte, že indukční desky už nejsou jen černé? Vařit nově můžete i na světlé, například bílé, nebo champagne ploše.

4.   Bezpečnostní prvky

Indukční vaření patří k těm nejbezpečnějším na trhu. Ne každá deska však disponuje všemi bezpečnostními prvky. Pokud chcete ochránit sebe i své děti, vyberte spotřebič, který má:

Ochranu proti přetečení

– Při vytečení tekutiny z hrnce na desku se spotřebič automaticky vypne.

Ukazatel zbytkového tepla

– Prozradí, kdy už je bezpečné na hrnec sahat.

Uzamčení ovládacího panelu

– Dětská pojistka chrání před nechtěným zapnutím varné desky.

Automatické bezpečnostní vypnutí varné desky

– Pokud omylem zapomenete spotřebič vypnout, dojde k tomu po určitém čase automaticky bez vašeho zásahu.

Ochranu proti vznícení oleje

– Hlídá při smažení hranici 300 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách hrozí vznícení oleje.

Rozpoznání prázdného hrnce

– V případě, že je hrnec prázdný, sníží se výkon, aby nedošlo k připálení dna.

Detekci položeného nádobí

– Jestliže nepřiložíte na plochu vhodnou nádobu, deska se sama vypne a ušetří energii.

Detekci velikosti nádobí

– Indukční deska spolupracuje pouze s nádobím, které má průměr větší než 10 cm. V opačném případě se nespustí.

Detekci podpětí

– Jakmile dojde k podpětí, ozve se varovný signál.

Detekci přepětí

– Detekce přepětí chrání elektrické obvody před poškozením.

5.   Doplňkové funkce

Indukční desky nabízí i spoustu dalších šikovných funkcí a možností. Vyberte si takové, které nejvíce využijete. Mezi nejlepší patří:

  • 6. smysl – pomocí senzorů hlídá přednastavené funkce a šetří tak čas i cca 20 % energií oproti starším indukčním plotnám. Nejlepší modely automaticky nastaví výkon pro grilování, smažení, pomalé vaření, rozpouštění apod. Díky 6. smyslu se voda nepřestane vařit, ani když přidáte další studené ingredience.
  • Patentovaný povrch Ixelium™ s úpravou proti otiskům prstů – brání mechanickému i chemickému poškození. Je až o 30 % odolnější proti poškrábání než běžný skleněný povrch.
  • Časovač – ohlídá čas vaření za vás. Po uplynutí nastavené doby se přístroj sám vypne.
  • Funkce stop and go – rychle zastaví a opětovně spustí varnou zónu.
  • Udržování jídla v teple – pokrm už se dál nevaří, ale ani nevychládne.
  • Zesílení výkonu Power Booster – pro velmi rychlý ohřev (až 3,7 kW).
  • Flexi Full zóna – s jednou velkou flexi zónou pro maximální využití plochy a možnost posouvat libovolně nádobí.

Oprava indukční desky

Moderní indukční spotřebiče fungují při správném zapojení spolehlivě. Nejčastější závady souvisí s elektrickým vedením – do spotřebiče pak buď vůbec nejde proud, nebo fungují jen některé plotýnky, nebo určité teplotní stupně. V takovém případě si s laickými znalostmi nevystačíte, kontaktujte náš značkový servis indukčních desek.

Máte k výběru nebo servisu indukční varné desky jakékoli otázky? Napište nám.