Jak pečovat o sklokeramické a indukční varné desky

Sklokeramické a indukční varné desky získávají díky modernímu designu a úspornému provozu stále větší oblibu. Oproti klasickému sporáku ani nevyžadují tolik údržby. Nevhodnou péčí ale můžeme jejich povrch zničit. Jak se tedy o sklokeramické a indukční desky starat, aby vydržely co nejdéle jako nové?

Základem je pravidelná údržba

Každodenní čištění varné desky vám ušetří hodně času i nervů. Během vaření na desce ulpívá mastnota, zbytky jídla a také se na ni usazuje prach. Správně se doporučuje umývat ji před i po vaření, protože zaschlé skvrny jdou odstranit o poznání hůře. S každým vařením skvrny více a více zasychají a na povrchu desky se tvoří tzv. mapy.

Jak na každodenní péči?

Na běžné omývání vám bude stačit jemná houbička na nádobí, speciální čistič na sklokeramiku či klasický odmašťovací prostředek na nádobí. Na vyleštění pak utěrka z mikrovlákna. Pokud je deska čistá, ale pouze se na ni usadil prach, vystačíte si s běžnou utěrkou na nádobí, se kterou povrch jednoduše a rychle setřete.  

Myslete na varnou desku i během vaření

Dávejte pozor i na manipulaci s hrnci a dalším nádobím. Při posouvání hrnce z jedné plotýnky na druhou můžete povrch desky poškrábat. Na škrábancích se pak usazuje více nečistot, které se o poznání hůře odstraňují.

Sklokeramické a indukční desky jsou navíc poměrně křehké. Proto na desku nikdy nepouštějte nádobí z výšky. Při vaření dávejte také pozor na to, aby se vám nevylil obsah hrnce na plotýnku. Zvlášť nepříjemné je odstraňovat z desky cukr. Ten totiž na sklokeramickém a indukčním povrchu vytváří karamelovou krustu, která se odstraňuje velice obtížně.

Na zaschlé skvrny volte těžší kalibr

Zaschlé a odolné skvrny obyčejnou houbičkou a prostředkem na nádobí nesmyjete. Připáleniny se nikdy nesnažte odstranit drátěnkou ani nožem! Povrch byste poškrábali a nadělali tak více škody než užitku.

Jak na to?

sprej_sklokeramika

  1. Před čištěním se ujistěte, že je deska úplně vychladlá. Je? Tak jdeme na to.
  2. Na zaschlé skvrny vám pomůže speciální škrabka se žiletkou. Čepel je potřeba jednou za čas vyměnit, protože během užívání se postupně otupí. Nejdéle vám vydrží čepele z nerezové oceli.
  3. Škrabkou odstraňte nejhorší připáleniny. Pokud žádnou pomůcku na mechanické odstranění nemáte, pomůže vám obyčejná citrónová šťáva. Tu nechte chvíli působit a pak připáleninu jednoduše odstraňte houbičkou.
  4. Zbytky omyjte speciálním čisticím prostředkem na sklokeramiku. Dobře fungují čisticí spreje i krémy.
  5. Na závěr desku přeleštěte utěrkou z mikrovlákna. Tyto prostředky po sobě na desce zanechávají speciální ochranný film, který zabraňuje dalšímu ulpívání nečistot a prachu.

A je to! Deska teď vypadá jako nová a při vaření se vám nebudou linout z kuchyně i vůně včerejší večeře.

Čištění plynové varné desky je skoro stejné

Také plynové desky byste měli otírat po každém vaření, a to hadříkem nebo houbičkou namočenou v teplé vodě. V případě většího zašpinění nazdvihněte kovové podpěry hrnců a opatrně otřete korunky plynových hořáků houbičkou s jarem nebo speciálním čističem – například na nerezové povrchy. Kovové podpěry můžete při větším zašpinění nejprve odmočit v horké vodě.

Zní vám to složitě? Vůbec nemusí. Stačí si zvyknout na pravidelné otírání desky, dříve než špína zaschne, a máte vyhráno.