Jak odmrazit a vyčistit mrazák v 6 rychlých krocích

Zdobí vnitřek vašeho mrazáku vrstva ledu? Nejvyšší čas pustit se do odmrazování. Pouhý centimetr námrazy totiž spotřebau zvýší až o 75 %.

Zbavte se námrazy i nečistot do hodiny

Stačí projít těchto 6 jednoduchých kroků:

1. Mrazák vypněte

Pokud máte kombinovanou lednici, nemusíte ji vypojovat ze zásuvky. Vypněte pouze mrazicí část. Lednice může klidně běžet dál.

2. Vyjměte veškeré potraviny i zásuvky

Otevřete dvířka spotřebiče a všechno jídlo vyndejte do přepravek a uložte do chladu. Zabalení jednotlivých potravin do utěrek nebo ručníků déle udrží nízkou teplotu. Může se stát, že zásuvky a další díly přimrznou ke stěnám a nepůjdou vyndat. Nechte je na místě a počkejte, až led povolí. Rozhodně nepoužívejte hrubou sílu.

3. Připravte se na odtékání vody

Pod a před mrazák položte savé látkové utěrky. Některé mrazáky mají odtokovou hubičku, která odvede vodu do připravené nádoby. To vám značně ušetří práci.

4. Pusťte se do odmrazování

Nejjednodušší je počkat, až se led sám rozpustí. Jestliže spěcháte, použijte plastovou stěrku a opatrně námrazu po malých kouscích seškrábejte. Nikdy nepoužívejte kovové nástroje, které by mohly plastový povrch poničit. Pomůže i hadr namočený v horké vodě, který jemně přiložíte na kusy ledu.

POZOR: Babské rady doporučují fénování horkým vzduchem. To ale není bezpečné pro vás ani pro samotný spotřebič. Horký vzduch může spotřebič zevnitř nenávratně poškodit.

5. Vše pečlivě umyjte

Jakmile všechen led povolí a voda odteče, nastává ideální chvíle mrazák vyčistit. Použijte speciální čisticí sprej nebo vodu s octem. Odstraníte tak bakterie i pachy. Po vymytí vše důkladně osušte. Zabráníte tím opětovnému tvoření námrazy. Nezapomeňte omýt a usušit i jednotlivé šuplíky a ostatní vyjímatelné díly.

6. Vraťte potraviny zpět

Nyní už můžete spotřebič znovu zapnout, chvíli nechat běžet a vrátit veškeré jídlo zpět na své místo.

Automatické odmrazování – a je po problému

Pokud se příště chcete nepříjemnému procesu odmrazování vyhnout, poohlédněte se po mrazáku s funkcí No Frost. Tyto přístroje nemusíte nikdy odmrazovat a nehrozí u nich, že by se kvůli vrstvě ledu zvýšila jejich spotřeba. Technologie No Frost funguje na principu chlazení pomocí studeného vzduchu, který cirkuluje vnitřkem a odvádí vlhkost. Proto se na povrchu nevytváří námraza.

5 tipů, jak zefektivnit práci mrazáku

Nevyhazujte zbytečně peníze oknem! Stačí při manipulaci a údržbě dodržovat tyto zásady:

1. Dbejte na správné umístění 

Mrazák nepatří do těsné blízkosti trouby, sporáku nebo topení. Vydávají teplo a nutí spotřebič více chladit, čímž zvyšují jeho spotřebu. Podobnou neplechu nadělá i přímé slunce.

2. Dopřejte mrazáku dostatek prostoru

Za přístrojem ponechte alespoň 10 cm, aby vzduch mohl proudit k výměníku. A vy se do těchto míst lépe dostanete s vysavačem, abyste čas od času mohli kompresor a kondenzátor zbavit nahromaděného prachu.

3. Nenechávejte dlouho otevřená dvířka

Rychle z mrazáku vyndejte, co potřebujete, a dveře hned zase zavřete. Čím více teplého vzduchu se dovnitř dostane, tím rychleji se bude tvořit námraza. 

4. Do mrazáku nepatří horké pokrmy

Jídlo, které chcete zamrazit, nechte nejprve úplně vystydnout. Kdybyste dovnitř vložili horký pokrm, mrazák by musel výrazně zvýšit svůj výkon (a tím i spotřebu) a jako bonus by se vytvořila námraza.

5. Kontrolujte dvířka

Pokud je gumové těsnění prasklé nebo jinak poškozené, raději ho co nejdříve vyměňte.

Potřebujete poradit s výběrem náhradního dílu, nebo pomoci s údržbou? Náš značkový AP Servis je tu pro vás.