Domácnost versus dítě: spotřebiče v pohotovosti

Až přijde do rodiny potomek, bude to znamenat velkou změnu. Nejen v podobě režimu dne nebo nového pokojíčku, ale i v řadě zdánlivě obyčejných věcí ve fungování domácnosti. Jaké to jsou?

Připravte se, že:

Pračka pojede od rána do večera

Obrazně řečeno: Budete prát skoro pořád. Nejde jen o dětská bodýčka a svetříky, ale i o pleny (i když používáte jednorázové, látkové se hodí třeba na utírání pusinky), fusaky do kočárku, podložku do kočárku, deku do autosedačky, povlečení do postýlky, zavinovačku… To všechno potřebuje pračku navštívit opravdu často.

Jak bezpečně prát věci pro miminko?

Nezapomeňte na používání jemného prášku kvůli citlivé dětské pokožce i na doporučení, že dětské věci a kojenecké oblečení je třeba prát odděleně. A to až zhruba do roku a půl věku dítěte. Nastavte na pračce speciální programy vhodné pro jemné dětské prádlo, které jsou vyvinuté speciálně pro batolata – dobře odstraňují skvrny, přesto jsou k prádlu šetrné a neničí ho.

Chytrým řešením je také sušička prádla. Ušetří čas, který potřebujete na pověšení, složení i žehlení prádla. Pokud kupujete spotřebiče nové, vybírejte málo hlučné (při běžném provozu i odstřeďování). Často může zvukový diskomfort vyvolávat právě umístění pračky, třeba na dlažbě. Spotřebiče můžete zkusit vypodložit speciální tlumicí podložkou, která je odizoluje od podlahy a nešíří drobné vibrace vyvolané ždímáním.

Zaplníte ledničku. I mrazák

I když se rozhodnete příkrmy nakupovat, v kuchyni je musíte minimálně ohřát. Pokud je pro vás domácí strava prioritou, vyčleňte si na vaření dostatek času. Některé příkrmy můžete uvařit ve velkém, zmrazit je v šikovných nádobách akorát na velikost jedné porce a dítěti postupně ohřívat.

Do mrazničky se hodí hlavně zeleninové příkrmy, méně ty s těstovinami nebo brambory. Nakupte krabičky, které jsou vzájemně kompatibilní, tedy dají se složit do sebe a v mrazáku dobře naskládat na sebe i vedle sebe. Využijte je i v lednici. Dobré krabičky umí prodloužit životnost potravin, stejně jako kvalitní lednice, která dobře pracuje s teplotou a vlhkostí uvnitř – držte se manuálu (nebo ikonek) a umísťujte potraviny přesně tam, kam vám radí výrobce.

Které další kuchyňské spotřebiče vám usnadní práci?

Práci vám usnadní mikrovlnná trouba, ale i další šikovné spotřebiče jako třeba food processory, odšťavňovače nebo mixéry. Konečně je budete používat každý den! Děti milují čerstvě připravené ovocné šťávy (pozor na citrusy u nejmenších dětí, vsaďte raději na jablka, mrkve, hrušky po sladší chuť, meruňky, borůvky…), které navíc můžete využít i v létě jako základ pro ochlazující sorbet, pokud máte zmrzlinovač. Uvidíte, že vaše děti už nikdy nebudou chtít zmrzlinu z obchod

Začnete využívat věci jinak

Věděli jste, že klimatizace vydává takzvaný bílý šum, díky němuž miminka snadněji usnou? Jde o šumivé zvuky, které miminko dobře zná z dělohy, kde není nikdy ticho. Doporučují je dokonce i američtí pediatři, kteří sestavili studiu dokazující, že dětský spánek je při bílém šumu kvalitnější a delší.

Klimatizace se samozřejmě hodí nejvíc v létě, když je horko, ve kterém se dětem špatně spí. Mezi jejich další přednosti patří i dobré optimální udržování hladiny vlhkosti, navíc se jim daří také filtrovat prach, pyl, roztoče apod.

kojenecke-lahve-v-mycce

Myčka nádobí může sloužit jako sterilizátor, ve kterém batolatům můžete vyčistit snadno a rychle lahvičky. Nebo v nich zavařit hotové příkrmy, aby vydržely delší čas. Zatímco některé maminky myčku nádobí na mytí dětského nádobí nevyužívají, my ji rozhodně doporučujeme oproti klasickému mytí houbičkou a saponátem. V houbičce se totiž snadno množí bakterie. Sterilizátory zase nádobí neumyjí (například od přesnídávky), je potřeba ho předmýt a dát vyvařit. Myčka nádobí nezabírá další místo. Vsaďte na ekologické, šetrné tablety. Dobře myjí a nehrozí žádnými zdravotními problémy.

Michaela Červená

Míša je novinářka, blogerka a samozřejmě maminka. Pod její taktovkou se vydává časopis Feedo u stejnojmenného internetového obchodu. Feedo.cz je největší specializovaný e-shop s kojeneckou výživou a dětským vybavením v Česku. Specializuje se na oblast mateřství, kterému se věnuje na svých stránkách a sociálních sítích.