9 otázek pro novou majitelku mikrovlnné trouby Whirlpool MAX 38

Markéta z Kroměříže nedávno vyměnila svou 15 let starou mikrovlnku za zbrusu nový model, umožňující mimo jiné přípravu horké čokolády. Zeptali jsme se, jak je spokojená a které funkce už vyzkoušela.

1. Prozradíte nám na úvod něco o sobě a své domácnosti?

S přítelem a 2 dětmi žijeme v domku, který jsme před 7 lety koupili. Po celou dobu mé 5leté mateřské jsem každý den vařila. Nejsem žádná šílená biomatka, ale pro svoje děti jsem chtěla co nejlepší základ stravování. Jsem v děsu, když vidím, co jsou rodiče schopni dát svým dětem k jídlu.

Vařím velmi zdravě, nesmažím, nezahušťuji nic moukou, nepeču z pšeničné mouky a používám hodně zeleniny. Sporák mám plynový, protože vařím hodně a mám pocit, že elektrické sporáky jsou na sporadické vaření. Ne nadarmo mají profesionální kuchaři v kuchyních stále oheň pod hrnci.

2. Jaký byl váš první dojem po vybalení nové trouby Whirlpool MAX 38 CSL?

recenze-whirlpool-chocolate-max-tamarki-2

Já jsem děsný vizuál, takže tahle stránka věci je pro mě jedna z nejpodstatnějších. Mikrovlnka je krásně kompaktní. Mám ráda jednoduchost a tvarovou strohost, takže jsem byla nadšená. Tvar je netradiční, ale perfektní. Stará mikrovlnka se musela natočit dvířky k okraji kuchyňské linky a nebyl před ní takřka žádný prostor pro manipulaci. Novou teď mám natočenou v rohu do úhlu 45 stupňů, a tak z ní mohou vytahovat věci i děti.

Rozměry trouby a její variabilitu pro umístění – díky zakulacenému tvaru – vidím jako jedno z největších plus. Nemám příliš velký pracovní prostor a tahle mikrovlnka mi z něj neubírá tolik místa.

3. Jak náročná byla instalace?

Na instalaci není nic náročného. Jako většina dnešních spotřebičů se jen zapojí do zásuvky. Možná by mohl být trochu delší kabel.

4. Kam přesně jste mikrovlnku na lince umístila?

Na pracovní plochu k oknu. V dobré vzdálenosti od lednice i sporáku. Tohle umístění je ideální, má-li být používána nejen k ohřevu, ale jako všestranný pomocník. Když jsem teď zkoušela čokoládové pralinky, rozpouštěla nebo rozmrazovala másla na pečení či dělala s dětmi horkou čokoládu do hrníčků, bylo dobré ji mít po ruce.

5. Kterou funkci jste vyzkoušela jako první?

Jako první samozřejmě běžný ohřev. Několikrát denně potřebuji mikrovlnku i k ohřevu hřejícího polštářku, protože jsem zmrzlá a jinak se zrníčka ohřát nedají. Teda ještě možná na peci, ale tu nemáme. :)

6. Je něco, co vás na používání trouby příjemně/nepříjemně překvapilo?

Příjemné překvapení bylo, že se mi při rozmrazování masa povrch už trochu neupekl. Ve staré mikrovlnce se velké kusy masa uvnitř nerozmrazily a povrch už byl uvařený.

Ze začátku mě trochu trápil způsob nastavování času ohřevu. U staré mikrovlnky jsem zadala na číselném displeji počet vteřin, či minut na 3 zmáčknutí. Tady jsem se nejdřív mnohočetným stiskem tlačítka PLUS po 5 vteřinách doklikávala kýženého času. Pak jsem ale přišla na vychytávku, že se opakovaným stiskem Startu dá doba ohřevu nastavit rychleji. Takže aktuálně nedokážu najít žádné slabé místo mikrovlnky. Je skvělá.

7. Jak to vypadá s údržbou?

Údržba je úplná klasika. Skleněný talíř se nechá vyjmout, takže buď ji šupnu do myčky, nebo opláchnu. Ale protože má mikrovlnka spoustu přímých funkcí, nestává se mi jako u staré mikrovlnky, že by jídlo vyprskalo, pití vybublalo nebo něco podobného. A to snižuje i potřebu údržby na minimum, takže super.

8. Vyzkoušeli jste už doma některou ze speciálních funkcí pro přípravu  čokolády, kterými se tato mikrovlnka pyšní?

Předvánočně jsem zkusila čokoládové pralinky. Když jsem pracovala v Německu, vyráběli jsme složitou cestou ohřevu čokolády krásné pralinky. S teploměrem v ruce, ve vodní lázni. Jakmile ale čokoláda překročila určitou teplotu, nedala se už použít, protože by neztuhla tak, jak by měla a chytla by i ošklivý povlak. To byl vždycky otravný proces. Doma teploměr nemám a nechtělo se mi do toho.

V mikrovlnce jsem s lehkou nedůvěrou zkusila rozpustit čokoládu a udělat pralinky s vlastním sušeným ovocem a oříšky do silikonových forem. A jsou nádherné! Čokoláda je lesklá a v pokojové teplotě se neroztápí. A o tom rozhoduje právě teplota při přípravě. Rozpuštění čokolády byla rychlovka a silikonová miska, která byla součástí balení trouby, má i nálevku, takže celý proces výroby byl rychlý a čistý. Samozřejmě, jak jsem čekala, pralinky do Vánoc nevydržely. :D

recept-pralinky-horka-cokolada-tamarki

TIP: Vyzkoušejte Markéty recept na čokoládové pralinky.

9. Ještě nějaké funkce byste vyzdvihla?

Z čeho jsem naprosto nadšená, je funkce Keep warm (máme ji i na naší varné konvici jako speciální funkci na tlačítko). Když se jídlo doohřívá, mikrovlnka automaticky udržuje jídlo ještě po nějakou dobu v teplotě po ohřevu a pípáním se připomíná. Takže se mi nestává, že když jídlo hned nevezmu, že by bylo studené. Což bývala mimochodem se 2 malými dětmi moje rutina a vždy jsem ještě „doohřívala“. Je škoda, že při propagaci tohoto výrobku není kladen důraz právě na tuto funkci. Já ji teda oceňuji moc.

Na troubě je spousta dalších funkcí, na které se těším. Všechno totiž na sporáku a v troubě prostě nezvládnu nebo nemám tolik času na experimenty. A když na mikrovlnce ta funkce se zaručeným výsledkem je a někdo už za mě experimenty provedl, tak jsem ráda. Já jsem totiž „strašnej spěchač“ a každá minuta je mi drahá. Jsem strašně ráda za výdobytky moderní doby. Nese to s sebou samozřejmě i negativní dopady, ale já těch pozitivních vidím víc. Mám i v tom shonu pak víc času na děti a svoje zájmy. A to už je motivace.

Za odpovědi na naše zvídavé otázky děkujeme Markétě z Kroměříže.