7 potravin, které do ledničky nepatří
Skládáte hned po příchodu ze supermarketu celý nákup do ledničky? Pozor – existují potraviny, které v ní nemají co dělat. Chlad porušuje jejich strukturu a škodí tak chuti i složení.
1. Banány
Banány v lednici do pár hodin zčernají. Chlad jim totiž vůbec nesvědčí. Raději je nechte v míse v kuchyni, nebo dejte do špajzu. Platí tu jednoduché pravidlo – čím nižší pokojová teplota, tím déle vydrží banány krásně žluté.
2. Citrusy
Ani pomeranče, grepy, citróny či limetky si v chladu nelibují. V lednici totiž jejich kůra rychle vysychá. Citrusy tím ztrácí svou typickou chuť, vůni i cenné vitaminy. Dejte je raději do ošatky v pokoji či špajzu – stejně jako banány a jablka.
3. Rajčata
Rajčatům se nejlépe daří ve spíži v proutěném košíku. Pokud je dáte do lednice, narušíte jejich vnitřní strukturu. Kvůli tomu přestanou dozrávat a vy přijdete o plnou chuť plodů. Chladem se změní i konzistence rajčat – bývají rozměklé, mdlé a moučnaté.
TIP: 6. smysl Fresh Control ledniček Whirlpool neustále kontroluje a vyrovnává teplotu i vlhkost. Potraviny tak vydrží až 4× déle čerstvé.
4. Cibule
Ukládáte cibuli do lednice z obavy, aby vám nezplesnivěla? Přesně to s ní ale zima a vlhkost udělají. Cibulky a šalotky uchovávejte raději společně s bramborami a česnekem – na suchém a ideálně temném místě. Vlhko a přímé sluneční paprsky cibulovinám nesvědčí.
5. Brambory
Také brambory skladujte na suchém a chladném místě. Nejlepší je pro ně sklep. Pokud ho nemáte, vložte brambory v prodyšném košíku do spíže. Lednici se ale určitě vyhněte obloukem. Zima rozkládá v bramborách škrob, a ty pak výrazně mění chuť i svou konzistenci.
6. Med
Toto přírodní sladidlo oplývá spoustou výživných látek. Chlad je však zabíjí. V chladničce vám navíc med daleko rychleji zcukernatí. Raději jej ukliďte do spíže ke konzervám a dalším trvanlivým potravinám. Nižší pokojová teplota medu vyhovuje úplně nejvíc.
TIP: Víte, že životnost potravin prodloužíte i šikovným rozmístěním? Přečtěte si, jak nejlépe skladovat potraviny v ledničce.
7. Olivový olej
Olivový olej je přímo hřích ukládat do lednice. Velmi rychle v ní totiž ztuhne a konzistencí i chutí začne připomínat spíše sádlo než olej. K vaření ho jde i přesto použít, ale v lednici by se zkrátka skladovat neměl. Ideální je chladné, temné a suché místo.
Bonusový tip na závěr: Skladování hub
Přinesli jste si z lesa pořádný úlovek a váháte, co s ním? Čerstvé houby můžou do lednice, ale snězte je ideálně do 2. dne. Nejpozději pak do 48 hodin. Množí se v nich totiž látky způsobující nepříjemné zažívací problémy. Houby nakrájené na kousky můžete uložit i do mrazáku. Tam počkají na zpracování i několik měsíců.
Váháte o dalších potravinách, jestli patří do ledničky, nebo ne? Napište nám do komentářů, poradíme.