7 potravin, které do ledničky nepatří

Skládáte hned po příchodu ze supermarketu celý nákup do ledničky? Pozor – existují potraviny, které v ní nemají co dělat. Chlad porušuje jejich strukturu a škodí tak chuti i složení.

Banány

Banány v lednici do pár hodin zčernají. Chlad jim totiž vůbec nesvědčí. Raději je nechte v míse v kuchyni či obýváku, nebo dejte do špajzu. Platí tu jednoduché pravidlo – čím nižší pokojová teplota, tím déle vydrží banány krásně žluté.

Citrusy

Ani pomeranče, grepy, citróny či limetky si v chladu nelibují. V lednici totiž jejich kůra rychle vysychá. Citrusy tím ztrácí svou typickou chuť, vůni i cenné vitaminy. Dejte je raději do ošatky – stejně jako banány nebo jablka.

Rajčata

Rajčatům se nejlépe daří ve spíži v proutěném košíku. Pokud je dáte do lednice, narušíte jejich vnitřní strukturu. Kvůli tomu přestanou dozrávat a vy přijdete o plnou chuť plodů. Chladem se změní i konzistence rajčat – bývají rozměklé, mdlé a moučnaté.

Cibule

Ukládáte cibuli do lednice z obavy, aby vám nezplesnivěla? Přesně to s ní ale zima a vlhkost udělají. Cibulky a šalotky uchovávejte raději společně s bramborami a česnekem – na suchém a ideálně temném místě. Vlhko a přímé sluneční paprsky cibulovinám nesvědčí.

Brambory

Také brambory skladujte na suchém a chladném místě. Nejlepší je pro ně sklep. Pokud ho nemáte, vložte brambory v prodyšném košíku do spíže. Lednici se ale určitě vyhněte obloukem. Zima rozkládá v bramborách škrob, a ty pak výrazně mění chuť i svou konzistenci.

Med

Toto přírodní sladidlo oplývá spoustou výživných látek, které přílišný chlad zabíjí. V chladničce vám navíc med daleko rychleji zcukernatí. Raději jej ukliďte do spíže ke konzervám a dalším trvanlivým potravinám. Pokojová teplota totiž medu vyhovuje úplně nejvíc.

Olivový olej

Olivový olej je přímo hřích ukládat do lednice. Velmi rychle v ní totiž ztuhne a konzistencí i chutí začne připomínat spíše sádlo než olej. K vaření ho jde i přesto použít, ale v lednici by se zkrátka skladovat neměl. Ideální je chladné, temné a suché místo.

Bonusový tip na závěr: Skladování hub

Přinesli jsme si z lesa pořádný úlovek a váháte, co s ním? Čerstvé houby můžou do lednice, ale snězte je ideálně do 2. dne a nejpozději do 48 hodin. Množí se v nich totiž látky způsobující nepříjemné zažívací problémy. Houby nakrájené na kousky můžete uložit i do mrazáku. Tam počkají na zpracování i několik měsíců.

Váháte o dalších potravinách, jestli patří do ledničky, nebo ne? Napište nám, poradíme.