5 kroků, jak vybrat mikrovlnnou troubu

Při výběru vhodné mikrovlnky musíme zohlednit několik faktorů. Například způsob umístění, objem, počet funkcí nebo spotřebu. Zní vám to složitě? Nemusí. Stačí projít 5 jednoduchými kroky:

1.   krok – zvolte typ mikrovlnné trouby

Podle umístění existují 2 základní kategorie mikrovlnných trub – volně stojící a vestavné. Vybavené bývají podobně. Vybírejte proto především podle toho, jak máte uspořádanou kuchyň a co se vám do ní více hodí.

  • Volně stojící mikrovlnky můžete postavit na kuchyňskou pracovní desku, nebo třeba na lednici. V případě potřeby je pak snadno přemístíte.
  • Oproti tomu vestavné mikrovlnné trouby jsou určené k zabudování přímo do kuchyňské linky. Přesun tak sice bývá složitější, ale za ničím nerušený čistý design to stojí. Ale pozor – u vestaveb je velmi důležité vybírat spotřebiče ve stejném designu, jinak není výsledný efekt tak pěkný. Ideální je koupit hned celý vestavný set spotřebičů ve stejném odstínu a provedení.

2.   krok – zvažte velikost mikrovlnky

Poté, co si uděláte jasno v typu spotřebiče, popřemýšlejte o jeho objemu. Objem běžných modelů mikrovlnných trub se pohybuje v rozmezí od 14 do 40 litrů.

Zamyslete se nad tím:

  • jak často chcete mikrovlnku zapínat,
  • jaká jídla v ní budete připravovat,
  • pro kolik strávníků.

Pokud plánujete mikrovlnnou troubu používat jen pro běžný ohřev jídla, případně k rozmrazování potravin, plně vám postačí spotřebič s menším objemem. Pokud ale chcete v mikrovlnce pravidelně třeba péct, nebo připravovat jídla pro více osob, zvolte prostornější model.

TIP: Používejte přitom speciální nádobí do mikrovlnné trouby a plastové nádoby, které jsou pro tento typ ohřevu přímo dělané. Jiné krabičky se mohou přehřát a zdeformovat. A co je ještě horší, některé obaly mohou jídlo dokonce i kontaminovat.

3.   krok – vyberte funkce, které reálně využijete

Z hlediska programové vybavenosti si můžete vybírat ze 3 základních typů.

  1. Asi nejznámější jsou trouby monofunkční, které se specializují jen na ohřev a rozmrazování jídel.
  2. Kromě nich jsou velmi oblíbené i mikrovlnky bifunkční, mezi které patří například mikrovlnná trouba s grilem.
  3. Multifunkční mikrovlnky toho umí ještě daleko víc. Kromě grilu mají navíc třeba horkovzduch nebo oblíbené vaření v páře. Unikátní je potom patentovaná pečicí technologie Crisp u trub značek Whirlpool a Bauknecht. Postará se o dokonale propečené, křupavé pokrmy, a to podstatně rychleji než běžné trouby. V mžiku z vás udělá šéfkuchaře.

crisp

TIP: Multifunkční mikrovlnná trouba často zastane stejné funkce jako běžná trouba. Ušetříte tak peníze i místo v kuchyni. 

4.   krok – posuďte spotřebu jednotlivých modelů

Při výběru vhodné mikrovlnky sledujte 2 ukazatelepříkon a výkon spotřebiče.

  • Výkon ovlivňuje rychlost přípravy pokrmu. Platí, že čím větší je výkon mikrovlnky, tím rychleji bude váš pokrm připraven. Pokud si chcete pořídit mikrovlnnou troubu s grilem, měli byste sáhnout po spotřebiči, který má výkon alespoň 1 000 W.
  • Příkon určuje spotřebu elektrické energie. Většinou se pohybuje v rozmezí od 1 150 W do 3 000 W – samozřejmě čím nižší číslo v popisku najdete, tím úspornější mikrovlnku získáte.

TIP:  Šikovné mikrovlnky Whirlpool s technologií 6. smysl automaticky podle váhy pokrmu nastaví potřebnou dobu ohřevu i další parametry. Šetří tak energii i váš čas.

5.   krok – vyberte design a porovnejte ceny

Nakonec se oprostěte od všech technických parametrů a z užšího okruhu vhodných modelů vyberte vítěze tak, jak je nám to přirozené. Pohledem.

Při porovnávání jednotlivých designů se ale nezapomeňte zajímat o způsob otevírání dvířek, jestli je pravé, levé, nebo výklopné. Pečlivě přitom zvažujte, kolik která mikrovlnka stojí, a snažte se najít optimální poměr cena/výkon.

TIP: Nezapomeňte sledovat také obsah balení mikrovlnky a příslušenství. V AP Servisu nabízíme kompletní sortiment originálních náhradních dílů, doplňků a ekologických čističů profesionální značky WPro. Samozřejmostí je také možnost využití značkového servisu. K většině typů vám nabídneme také možnost prodloužení záruky na 5-8 let.

Ideální je, když si mikrovlnku před zakoupením prohlédnete a osaháte naživo. Rádi vás uvítáme přímo u nás – v naší kamenné prodejně v Praze. Pomůžeme vám s výběrem vhodného typu, představíme přednosti jednotlivých modelů a zodpovíme veškeré vaše otázky.