Veletrh CES 2018 v Las Vegas: Ocenění pro chytrou domácnost

Od 9. do 12. ledna 2018 proběhl v americké Nevadě největší technologický veletrh na světě. Mezi víc než 170 000 návštěvníky nechyběl ani AP tým. Přečtěte si, co nového se chystá.

Co se z článku dozvíte:

  • Hlavní témata CES 2018
  • Chytrá domácnost podle Whirlpool
      • Aplikace Yummly 2.0 pro vaření
      • Spojení spotřebičů Whirlpool s Apple Watch
      • Získaná ocenění na CES 2018
  • Spolupráce Whirlpool a Honeywell
  • Tip AP Servisu na návštěvu CES

Historie veletrhu CES (z angl. Consumer Electric Show) sahá až do roku 1967, kdy v New Yorku prvních 250 vystavovatelů představilo nové průmyslové trendy. Za 50 let se akce rozrostla víc než 10násobně: V roce 2018 odprezentovalo ve „Vegas“ své novinky víc než 3 900 společností ze 150 států světa.

Témata CES 2018: Auta, drony i chytrá domácnost

Technologičtí giganti i nadšené start-upy představily nejnovější inovace ve všech průmyslových oblastech od audio techniky přes vybavení domácností, drony, virtuální realitu až po populární 3D tisk. Na CES 2018 se těšil největší pozornosti automobilový průmysl – konkrétně samořiditelná auta, která se konečně stávají realitou.

Celou konferenci spojilo všudypřítomné téma „chytrých věcí“ ovládaných přes internet. Na tento námět vsadila i značka Whirlpool, která měla z výrobců domácích spotřebičů na CES 2018 jeden z největších stánků.

whirlpool-stanek

Chytrá domácnost podle Whirlpool

Domácí spotřebiče prodávané v Americe mají trochu jiný design a funkce uzpůsobené místnímu trhu. Dávají však tušit, na jaké novinky se můžeme v nejbližší době těšit i v Evropě.

Aplikace Yummly 2.0 potěší začínající i zkušené kuchaře

Kuchyně = hlavně jídlo a vaření. Proto Whirlpool představil aplikaci Yummly 2.0. Zodpoví otázku „Co bude dnes k večeři“ během pár vteřin. Doporučí vám recepty, užitečné nástroje i videa. Zohlední vaši dietu (vegetariánskou, bezlaktózovou atd.), preferované přísady i čas vaření.

Rozpoznává obrázky ingrediencí a začátečníkům tak napoví, co koupit v obchodě. Podle vašich oblíbených receptů se „naučí“, co vám chutná a doporučuje podobná jídla. Od jara 2018 začne aplikace spolupracovat se spotřebiči Whirlpool – po zvolení receptu tak automaticky nastaví varnou desku, troubu nebo mikrovlnku a vám jen udílí pokyny, kdy vložit pokrm apod.

Zajímavost: Nová inteligentní trouba přijde podle Verge.com na americký trh koncem jara 2018 a vyjde na částku 1949 dolarů (něco přes 40 000 Kč).

Dávejte Yummly hlasové příkazy pomocí Alexy

yummly

Alexa neboli Amazon Echo je virtuální asistentka od Amazonu. Jde o chytrou krabičku, která zodpoví vaše hlasové dotazy. Můžete se ptát třeba: „Alexo, kolik je hodin?“ Z reproduktoru pak hned uslyšíte odpověď.

Na CES 2018 Whirlpool představil první trouby a mikrovlnky ovladatelné pomocí Alexy. Můžete tak zadat hlasový příkaz k rozpálení trouby, nebo spolupracovat s Yummly – například nafotit ingredience, co máte v ledničce, přes Yummly vyhledat vhodný recept a rovnou zadat hlasový příkaz k rozpálení trouby. Whirlpool plánuje také propojení spotřebičů s hlasovou funkcí Google Assistant.

Kontrolujte vaření přes Apple Watch

Whirlpool zároveň jako 1. výrobce domácích spotřebičů umožní dálkové ovládání přes chytré hodinky od Apple. Během roku představí 20 prvních modelů trub, myček nebo sušiček, které začnou s hodinkami komunikovat. Pohodlně tak spustíte program nebo se dozvíte o poruše, aniž byste seděli doma.

Ocenění získaná na CES 2018

Inovace Whirlpool ocenila i odborná porota, a to hned 3 cenami z 28 kategorií.

V kategorii „Smart Home“ – chytrá domácnost porota ocenila:

  • Nové inteligentní spotřebiče s revolučním ocelovým povrchem proti otisku prstů: Kromě speciálního povrchu přináší tato řada spotřebičů i další inovace jako je chytrý dotykový panel nebo dálkové ovládání.
  • Revoluční mikrovlnku s technologií Scan-to-Cook: Při vaření ji téměř nemusíte hlídat. Sama rozezná vložené potraviny a vy jen přes mobil zvolíte oblíbený recept.

V kategorii „Software a mobilní aplikace“:

  • Ocenění pro Yummly 2.0: Už zmiňovaná aplikace, která spojuje zdravé vaření se spotřebiči Whirlpool, právem získala hlavní cenu ve své kategorii.

„Značka Whirlpool se zaměřuje na péči o rodiny navrhováním nejnovějších inteligentních technologií pro usnadnění každodenní práce. Získaná ocenění na CES potvrzují, že Whirlpool přinesl do kuchyní účelné inovace,“ radoval se Rob Sundy, senior ředitel značky Whirlpool.

Spolupráce Whirlpool s Honeywell

Whirlpool na CES 2018 oznámil také zahájení spolupráce s výrobcem termostatů Honeywell. Jde o další krok k inteligentní domácnosti řízené na dálku – propojení spotřebičů s termostaty Honeywell optimalizuje spotřebu energií a zařídí, že vás přístroje nebudou doma rušit. Myčka nebo sušička tak počká, než nastavíte na termostatu režim „Pryč“ a až potom spustí program. Další šikovné inovace na sebe nenechají dlouho čekat.

whirlpool

Dojmy AP Servisu z návštěvy CES 2018

Pokud vás zajímá svět technologií, smart home, gadgetů a spotřební elektroniky s výhledem na budoucí trendy, výstavu vřele doporučujeme. Připravte si však pevné boty – rozlehlé areály totiž musíte prošlapat pěšky. Krom krás Las Vegas nás zaujali také všudypřítomní psi – nový rok 2018 se podle čínského horoskopu nese ve znamení psa.